De openbare ruimte

Al honderden jaren onderzoeken psychologen wat "ruimte" nou precies is. Filosofen hebben diverse meningen over ruimte en de betekenis ervan. Zo noemen de Griekse filosofen de ruimte een object van reflectie. Plato zegt juist dat de ruimte uit geometrie bestaat. En als je kijkt naar de theorie van de gulden snede en de Fibonacci reeks dan is dat in feite ook zo.

Maar wat is de openbare ruimte in deze huidige tijd?

Ik besef me, bij het stellen van deze vraag, dat ik dit nooit kan beschrijven in één blog. Daarvoor is het te complex en zijn er veel verschillende factoren die er toe doen. Daarom zal ik elke maand een blog schrijven over een onderwerp wat onderdeel is van deze openbare ruimte.


Stop niet met spelen!

“Je stopt niet met spelen omdat je er te oud voor bent. Maar je wordt oud omdat je stopt met spelen”.


George Bernard Shaw


We zijn nooit te oud om te spelen. Spelen is zelf essentieel voor de samenleving. In de middeleeuwen deed iedereen dit nog. Kijk maar eens naar een schilderij van een plein van die tijd. Waar jong en oud met elkaar aan het spelen is. Nu koppelen we dit vaak aan onze kindertijd. Het begrip kindertijd is echter nog niet eens zo oud. Sinds 1900 zijn we kinderen als een aparte fase gaan zien. Daarvoor werden ze als kleine mensen beschouwd en moesten ze ook gewoon werken zoals volwassenen. We zouden meer moeten spelen. Het lijkt wel alsof het verschil groter wordt. Terwijl ik geloof dat we altijd nog een kind in ons hebben. Zoals George Bernard Shaw zegt; je wordt pas oud als je stopt met spelen.



Pieter Bruegel de Oude - Kinderspelen.

Toch associëren we spel met kinderen en zien we sport en hobby's als een spel voor volwassenen. Samen spelen is belangrijker dan je denkt. Het is de manier om dingen te leren in het leven. Het begint al als baby, we spelen met onze ouders omdat we aandacht willen maar we willen ook dat ze voor ons zorgen. 

Omdat bij spel het doel/einde niet zo zwaar weegt voelt het minder definitief. Je kan tenslotte altijd opnieuw beginnen. In het leven is het ook wel zo maar toch voelen we daar veel meer druk bij. Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van de samenleving. Hieronder volgt een lezing van Stuart Brown over het belang van spel in de ontwikkeling van de mens.

TED Stuart Brown play is more than just fun!



A pioneer in research on play, Dr. Stuart Brown says humor, games, roughhousing, flirtation and fantasy are more than just fun. Plenty of play in childhood makes for happy, smart adults — and keeping it up can make us smarter at any age.




Power of a smile!

Hoe belangrijk een glimlach kan zijn blijkt wel uit het volgende filmpje. Het heeft niet alleen invloed op je eigen gemoedstoestand maar ook op die van de andere. Het heeft effect op de ruimte om je heen.

Waarnemen?

Onze zintuigen zijn onze tools waarmee we de ruimte zien, horen, proeven, voelen, ruiken en uiteindelijk beoordelen. Ik zeg met opzet beoordelen omdat onze hersenen dit uiteindelijk verwerken en dit opslaan in ons geheugen.

Het ervaren van de ruimte is een complex proces. Door ons gedrag en ervaring beleven we dingen anders. We hebben onze eigen plek, wat we als onze privé beschouwen. Door social media en smart phone's dringen er genoeg andere mensen binnen in jou privé omgeving. Allemaal prikkels. Je kan jezelf ook de vraag stellen tot hoever jou eigen huis nog je privé is. Natuurlijk heb je hier wel zelf controle over maar veel dingen gaan onbewust of wordt zelfs een gewoonte. Hoe vaak gebeurt het dat je  onbewust toch weer op je telefoon aan het kijken bent?

In de openbare ruimte gaat het anders. Je kan zelf kiezen waar je naar toe gaat maar je kan niet kiezen wat en wie hier nog meer zijn. Deze openbare ruimte worden ook wel vergeleken met “events”. Het overkomt je. Het is een beleving en een beleving wordt vaak weer omgezet in een herinnering. Doormiddel van onze zintuigen beoordelen we een plek. We ontvangen informatie en verwerken deze. In de openbare ruimte zijn vaak zoveel prikkels dat we lang niet alles mee krijgen.

Hoe onze hersenen ons soms voor de gek houden

Prikkels en belevingen slaan we op in onze hersenen. Deze belevingen en ervaringen beinvloeden onze vervolg keuzes. Onbewust heeft het soms meer invloed dan je denkt.

Waarom is het gevaarlijk om te denken dat je geen vooroordelen hebt




Lezing: Sign of Time #3: Publieke Ruimte

Nadat ik bij de lezing in Pakhuis de Zwijer ben geweest over "Public Space" besef ik me dat de techonlogie ontzettend veel mogelijkheden biedt. Maar wanneer voel je je veilig in een openbare ruimte? We zitten in een technologische tijdsversnelling. De ene ontwikkeling volgt na de andere. En we kunnen dit als mens niet bijhouden.

De stadsverlichting zal veranderen zegt Anthal Haans. http://www.tue.nl/en/research/research-institutes/top-research-groups/intelligent-lighting-institute/ Hij geeft aan dat vaak nu al led of eigenlijk OLED wordt gebruikt. De efficiëntie neemt toe doordat bundels minder groot zijn en hierdoor ook minder lichtvervuiling creëren. Daarnaast worden er sensoren toegepast die de activiteit meten. Zodra er beweging is in de omgeving zullen de lantaarns aan gaan. Kees Jansen heeft het over de smart city waar we naar toe gaan. http://www.pluraal.nl/#!over-smartcity/c22wn Tot hoever is een perfecte stad maakbaar wordt er gevraagd? Een lastige vraag en er komt eigenlijk geen conclusie. De één vind van wel en een ander weer van niet.

Tijmen Schep en Dong-Wei Su van het bedrijf SETUP http://www.setup.nl/ hebben onderzoek gedaan naar het begrip "surveilance". Een van de aanleidingen was Snowden die vertelde over de afluisterpraktijken van de overheid. Tot hoever laten we mensen toe in onze data en gedrag? Mogen ze ons zo bespieden of is het gewoon waarnemen? Kunnen we het stoppen? En de vraag of camera's nou juist een verbetering of verslechtering is voor de openbare ruimte?


Dong-Wei Su kwam met het initiatief "the Subtlemob".http://subtlemob.setup.nl/ Een concept van Duncan Speakman. Het is eigenlijk een flashmob maar dan in stilte. Doormiddel van een mp3 wordt de speler gestuurd in het spel. De spelers weten van elkaar niet wie er mee doet. Het is de kunst om het niet te laten opvallen voor de niet spelers. Door deel te nemen aan het spel kijk je anders naar de openbare ruimte. Je kijkt meer om je heen en bent niet onderweg van A naar B. Zo gaf één van de spelers aan dat wanneer ze een keer mee had gedaan aan een subtlemob de dag erna ook anders naar de ruimte keek waar de subtlemob had plaatsgevonden.

We kunnen met de techniek wel de ruimte interessanter maken. Zo ook de tunnel bij het muziekgebouw waar ik de heen weg doorheen gekomen ben. Hier werd muziek in afgespeeld. Het maakte de tunnel wel iets gezelliger. Ook kunnen we de kleur van de verlichting bepalen. Zo is bijvoorbeeld groen licht duurzaam omdat onze ogen dit beter waarnemen kunnen we met minder luminance evenveel zien en daardoor worden de dieren ook minder gestoord. We kunnen de uitvindingen van de Industriële revolutie gaan verbeteren met de kennis die we nu hebben.

Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand; HOME

Yann Arhus-Bertrand is een landschaps fotograaf. Hij maakt prachtige foto's maar hij heeft ook de film HOME gemaakt. Een film die goed laat zien wat we aan het doen zijn. Nadat ik deze film/documentaire had gezien kon ik het niet laten om dit niet op deze blog te zetten. Deze film laat zien wat ik niet kan uitleggen in woorden. In dit geval zeggen beelden meer dan boekdelen. Het laat zien hoe mooi de aarde al was voordat we besloten dat we meer schoonheid nodig hadden. Het laat zien hoe anoniem de aarde kan zijn voordat we ons verschuilden achter centimeters steen. Het laat zien hoeveel ruimte en tijd we voor elkaar hadden. En hoe snel de tijd inmiddels is omgekeerd…




Trailer HOME


De film is online te bekijken Watch HOME

Yann Arthus-Bertrand