Lezing: Sign of Time #3: Publieke Ruimte

Nadat ik bij de lezing in Pakhuis de Zwijer ben geweest over "Public Space" besef ik me dat de techonlogie ontzettend veel mogelijkheden biedt. Maar wanneer voel je je veilig in een openbare ruimte? We zitten in een technologische tijdsversnelling. De ene ontwikkeling volgt na de andere. En we kunnen dit als mens niet bijhouden.

De stadsverlichting zal veranderen zegt Anthal Haans. http://www.tue.nl/en/research/research-institutes/top-research-groups/intelligent-lighting-institute/ Hij geeft aan dat vaak nu al led of eigenlijk OLED wordt gebruikt. De efficiëntie neemt toe doordat bundels minder groot zijn en hierdoor ook minder lichtvervuiling creëren. Daarnaast worden er sensoren toegepast die de activiteit meten. Zodra er beweging is in de omgeving zullen de lantaarns aan gaan. Kees Jansen heeft het over de smart city waar we naar toe gaan. http://www.pluraal.nl/#!over-smartcity/c22wn Tot hoever is een perfecte stad maakbaar wordt er gevraagd? Een lastige vraag en er komt eigenlijk geen conclusie. De één vind van wel en een ander weer van niet.

Tijmen Schep en Dong-Wei Su van het bedrijf SETUP http://www.setup.nl/ hebben onderzoek gedaan naar het begrip "surveilance". Een van de aanleidingen was Snowden die vertelde over de afluisterpraktijken van de overheid. Tot hoever laten we mensen toe in onze data en gedrag? Mogen ze ons zo bespieden of is het gewoon waarnemen? Kunnen we het stoppen? En de vraag of camera's nou juist een verbetering of verslechtering is voor de openbare ruimte?


Dong-Wei Su kwam met het initiatief "the Subtlemob".http://subtlemob.setup.nl/ Een concept van Duncan Speakman. Het is eigenlijk een flashmob maar dan in stilte. Doormiddel van een mp3 wordt de speler gestuurd in het spel. De spelers weten van elkaar niet wie er mee doet. Het is de kunst om het niet te laten opvallen voor de niet spelers. Door deel te nemen aan het spel kijk je anders naar de openbare ruimte. Je kijkt meer om je heen en bent niet onderweg van A naar B. Zo gaf één van de spelers aan dat wanneer ze een keer mee had gedaan aan een subtlemob de dag erna ook anders naar de ruimte keek waar de subtlemob had plaatsgevonden.

We kunnen met de techniek wel de ruimte interessanter maken. Zo ook de tunnel bij het muziekgebouw waar ik de heen weg doorheen gekomen ben. Hier werd muziek in afgespeeld. Het maakte de tunnel wel iets gezelliger. Ook kunnen we de kleur van de verlichting bepalen. Zo is bijvoorbeeld groen licht duurzaam omdat onze ogen dit beter waarnemen kunnen we met minder luminance evenveel zien en daardoor worden de dieren ook minder gestoord. We kunnen de uitvindingen van de Industriële revolutie gaan verbeteren met de kennis die we nu hebben.

Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand; HOME

Yann Arhus-Bertrand is een landschaps fotograaf. Hij maakt prachtige foto's maar hij heeft ook de film HOME gemaakt. Een film die goed laat zien wat we aan het doen zijn. Nadat ik deze film/documentaire had gezien kon ik het niet laten om dit niet op deze blog te zetten. Deze film laat zien wat ik niet kan uitleggen in woorden. In dit geval zeggen beelden meer dan boekdelen. Het laat zien hoe mooi de aarde al was voordat we besloten dat we meer schoonheid nodig hadden. Het laat zien hoe anoniem de aarde kan zijn voordat we ons verschuilden achter centimeters steen. Het laat zien hoeveel ruimte en tijd we voor elkaar hadden. En hoe snel de tijd inmiddels is omgekeerd…




Trailer HOME


De film is online te bekijken Watch HOME

Yann Arthus-Bertrand